понеделник, 7 ноември 2011 г.

Равиоли със спанак

Продукти:
За тестото:
- 300 гр. брашно
- 3 яйца
- 1 суп.л. зехтин
За плънката:
- 200 гр. извара
- 300 гр. спанак
- 30 гр. краве масло
- 1 яйце
- Сол
- Черен пипер
За соса:
- 300 гр. домати (от консерва)
- 2 скилидки чесън
- 3 суп.л. зехтин
- 3 суп.л. сметана
- 1 щипка захар
- Сол
- Босилек
- Риган

Приготвяне:
От брашното, яйцата и зехтина се омесва твърдо тесто, което се покрива с фолио и се оставя да отпочива за около 30 минути. Междувременно спанакът се почиства, измива, нарязва се на дребно и се задушава заедно с маслото за 8-10 минути, след което се отцежда, размесва се с изварата и яйцето и се подправя със сол и черен пипер. Отпочиналото тесто се разделя на две части и се разточват тънки кори. Върху едната кора на интервали от около 3-4 см. се разпределя плънката, след което се покрива с втората кора и с помощта на къдрав сладкарски нож се отрязват квадрати. Така получените равиоли се поставят във вряща подсолена вода и се варят за около 10-15 минути, докато изплуват на повърхността. В отделен съд се подготвя соса като в зехтина се запържва нарязания на дребно чесън, към него се добавят пасираните домати и подправките. Вари се около 10-12 минути, след което добавя сметаната. Готовото ястие се сервира топло като равиолите се поливат с доматения сос.