сряда, 2 ноември 2011 г.

Задушено пилешко с каперси по средиземноморски


Продукти за 4 порции:
-         1 цяло пиле
-         1 глава лук
-         1 морков
-         1 малка връзка магданоз
-         1 скилидка чесън
-         2 дафинови листа
-         1 суп.л. брашно
-         3 суп.л. зехтин
-         1 ч.чаша бяло вино
-         3 ч.чаши вода
-         4 ч.л. каперси
-         Сол
-         Черен пипер
За гарниране:
-         2 суп.л. зехтин
-         10 стръка зелен лук (или шалот)
-         10-12 бр. гъби (печурки)

Приготвяне:
Пилето се разделя на порционни парчета, посолява се и се запържва в дълбок съд в мазнината до златист цвят, след което се изважда и в същата мазнина се задушават нарязаните на дребно лук, морков и магданоз, счукания чесън, дафиновите листа. Овкусяват се със сол и черен пипер и след 2-3 минути се добавя брашното. Разбърква се добре, налива се водата и виното и се вари 5-6 минути за да се изпари част от течността, след което се добавят запържените парчета пиле. Задушава се на бавен огън още 20-30 минути, до пълна готовност на месото като 3-4 минути преди края се добавят каперсите. Междувременно в отделен съд се подготвя гарнитурата – зеления лук се нарязва на дребно, гъбите се нарязват на филийки и заедно се задушават в 2 суп.л. зехтин за 5-10 минути. Готовото ястие се сервира топло.