събота, 19 ноември 2011 г.

Турска мусака от карфиол


Продукти:
1 карфиол
200 гр. телешка кайма
1 морков
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 червена чушка
2-3 стръка зелен лук
4 суп.л. зехтин
3 суп.л. доматено пюре
1 ч.л. едросмлян червен пипер
2 суп.л. лимонов сок
Сол
Черен пипер

Приготвяне:
Карфиолът с почиства, разделя се на розички и се сварява в подсолена вода, след което се отцежда. Междувременно каймата се запържва като се бърка постоянно, за да стане на малки топчета. Добавят се нарязаните на дребно моркови, лук и чесън, както и разтвореното в малко вода доматено пюре. Овкусява се със сол и черен пипер и се задушава още 5-6 минути, след което се добавя карфиола. Отгоре се подреждат нарязаната на кубчета чушка и зелен лук, полива се със зехтин и 1 ч.чаша вода, покрива се с капак и се вари на бавен огън за около 20-25 минути. Накрая се поръсва с едросмлян червен пипер. Готовото ястие се сервира топло.